Ανακαλύψτε τη Βολισσό

Η Βολισσός

το κεφαλοχώρι της Αμανής, στη Βορειοδυτική Χίο

γεμάτη εκπλήξεις...

Βολισσός, το ιστορικό χωριό


Ένα θεαματικό ταξίδι 40 χλμ. συνδέει την κεντρική πόλη της Χίου, όπου το κύριο λιμάνι και το αεροδρόμιο, με τη Βολισσό. Το χωριό Βολισσός βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Χίου. Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων και αναφέρεται από τον Θουκυδίδη και τον Ηρόδοτο. Η Βολισσός αναφέρεται ως τόπος όπου έζησε ο Όμηρος. Ένα μεγάλο μεσαιωνικό κάστρο στέκει στην κορυφή του λόφου πάνω από τη Βολισσό. Το χωριό είναι κλασικά χτισμένο σαν ένα αμφιθέατρο με θέα το μαγευτικό Αιγαίο. Η πανοραμική θέα στα βουνά, στην κοιλάδα και στη θάλασσα είναι ανεκτίμητη.

Τα στενά σοκάκια οδηγούν τα βήματα του επισκέπτη γύρω από το πέτρινο χωριό. Οι πολλές παλαιές εκκλησίες και παρεκκλήσια προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον, περιέργεια και διαλογισμό..

Στο δρόμο προς τη θάλασσα, σε μικρή απόσταση περίπου 2 χλμ. από το κέντρο του χωριού, ο επισκέπτης καλωσορίζεται από το κάμπο της Βολισσού με τις ελιές και τα εσπεριδοειδή. Αυτό σε συνδυασμό με τις αμμώδεις παραλίες και το φόντο των βουνών του Πελινναίου και της Αμανής, προσφέρει ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον ομορφιάς και γοητείας.

Τα Λιμνιά, το μικρό αλιευτικό λιμάνι της Βολισσού, παρέχει σύνδεση με το νησί των Ψαρών. Ο δρόμος στα αριστερά οδηγεί στις παραλίες της Γωνιάς και του Μανάγρου. Στα δεξιά ο δρόμος οδηγεί στις αμμουδερές παραλίες Λευκάθεια και Λήμνο. Μικρότερες, ζεστές, απομονωμένες παραλίες επιτρέπουν σε όσους επιθυμούν, να απομονωθούν και να εξερευνήσουν το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου Πελάγους

Αν το καλοκαίρι είναι φωτεινό στη Βολισσό, το φθινόπωρο, ο χειμώνας και η άνοιξη προσφέρουν έναν μαγευτικό τόνο. Η φύση προσφέρει τα χρώματα της μέσα από μια πραγματικά μοναδική χλωρίδα που αναπτύσσεται στη γύρω περιοχή με σπάνια βότανα και αγριολούλουδα εξαιρετικής ομορφιάς. Η άγρια βλάστηση στην κοιλάδα και στις όχθες του ποταμού Μαλαγιώτη, που ρέει στην παραλία του Μανάγρου, επιτρέπει στους επισκέπτες να περπατούν και να εξερευνούν.

Η παράδοση, οι τέχνες, ο πολιτισμός και η φιλοξενία των κατοίκων κάνουν το μέρος του νησιού διάσημο.

Αξίζει να επισκεφθείτε το ιερό προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας, που απέχει 4χλμ. από τα διαμερίσματα "Zorbas". Κατά τη διάρκεια των παραδοσιακών εορτασμών γιορτών της 6ης και 15ης Αυγούστου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τα τοπικά πανηγύρια μαζί με τους κατοίκους της περιοχής χορεύοντας στους ρυθμούς της τοπικής μουσικής μέχρι την αυγή.

Ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες βρίσκονται στο χωριό, κατά μήκος των παραλιών και στο λιμάνι. Υπάρχουν δύο μίνι μάρκετ, ένα κρεοπωλείο και ένα κατάστημα αρτοποιίας όπου ψήνεται το διάσημο ψωμί της Βολισσού σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο.

Ανακαλύψτε τη Βολισσό,
από τα Διαμερίσματα Ζορμπάς και...
ζήστε την μαγεία της Χίου!

Οδηγώντας για Βολισσό

Η διαδρομή για τη Βολισσό είναι εύκολη και γραφική. Με πανέμορφη θέα και πολλά ενδιαφέροντα σημεία στη διαδρομή. Να προσέχεται τα κατσίκια που θα συναντήσετε στο δρόμο σας και ζούνε στα βουνά.

Ακολουθώντας Βόρεια κατεύθυνση, βγαίνετε από την πόλη της Χίου και ακολουθείτε τις πινακίδες προς Βολισσό. Οδηγώντας στον παραλιακό δρόμο, με τη θάλασσα στα δεξιά σας συναντάτε, περίπου 4 χλμ. μετά, την πινακίδα για Βολισσό, που μέσα από τους στενούς δρόμους του Βροντάδου, σας βγάζει στους πρόποδες του Αίπους. Του βουνού που οριοθετεί την έξοδό σας από τη νότια πλευρά του νησιού. Λίγο μετά τις φιδογυριστές ανηφορικές στροφές, απλώνεται μπροστά σας το οροπέδιο του Αίπους, ενώ πίσω σας αφήνετε το ιδανικότερο σημείο από όπου μπορείτε να αντικρίσετε τα Μικρασιατικά παράλια, σε πραγματική απόσταση αναπνοής από το νησί.

Διασχίζετε το βουνό απολαμβάνοντας την άγρια ομορφιά των γυμνών βράχων και καθώς συναντάτε το εκκλησάκι του Αγ. Ισιδώρου, στην αριστερή πλευρά του δρόμου, το τοπίο αλλάζει και σας προσφέρει μία διαδρομή ανάμεσα στα πεύκα. Έχετε κάνει ήδη το μισό δρόμο μέχρι τη Βολισσό. Ανηφορίζετε και πάλι έχοντας αριστερά σας τη θάλασσα, ενώ στο βάθος μέσα διακρίνονται τα Ψαρά.

Η Κατάβαση είναι ο πρώτος οικισμός που συναντάτε, όνομα που μαρτυρά το ότι αρχίζετε να κατηφορίζετε προς τον τελικό σας προορισμό, αφήνοντας πίσω το Πελλιναίο, την κεντρική οροσειρά της Χίου, με υψόμετρο περίπου 1200 μέτρα, που την καθιστά την τρίτη σε υψόμετρο στη νησιωτική Ελλάδα. Απέναντι και δεξιά, σαν σε γιρλάντα γύρω από το βουνό της Αμανής, έχετε ήδη αρχίσει να διακρίνετε τα μικρά χωριά του Δήμου. Λίγο πριν τη Βολισσό η περιοχή είναι πια πεδινή και αμέσως μόλις περάσετε το γεφυράκι του ποταμού Μαλαγγιώτη, μπαίνετε ουσιαστικά στα περίχωρα του χωριού.

Ένας οδικός κόμβος, τρίστρατο το λένε στη ντοπιολαλιά τους οι κάτοικοι, είναι το σημείο που σας επιτρέπει να επιλέξετε το δρόμο που θα ακολουθήσετε για τα «Διαμερίσματα Ζορμπάς» στην παραλία της Λήμνου ή το «Αρχοντικό Ζορμπάς» στην καρδιά της Βολισσού.

Η Αμανή & η Βολισσός των τεσσάρων εποχών

Τι να δείτε, τι να κάνετε

  • Περπατήστε τα στενά σοκάκια και τα παλιά μονοπάτια
  • Ανεβείτε στο κάστρο με την μαγευτική θέα
  • Επισκεφτείτε το Σχολείο, ένα πέτρινο αρχιτεκτονικό στολίδι
  • Η Μεσαιωνική Βολισσός
  • Ο τελευταίος σαγματοποιός
  • Ψωμί από τον μοναδικό ξυλόφουρνο
  • Περπατήστε τον Μαλαγκιώτη